Professional
Referentie
Zorgland een stukje beter maken
Natascha de Haan
3/4/23

Verder als zelfstandige gedragsdeskundige

Hey, ik ben Natascha de Haan, 38 jaar en woonachtig in Apeldoorn. Moeder van drie jonge kindjes, waar ik veel tijd aan besteed naast mijn werk. Na 15 jaar in loondienst te hebben gewerkt als (senior) gedragsdeskundige, heb ik vorig jaar de stap gezet om geheel voor mezelf te gaan werken. Ik merkte dat ik steeds minder blij werd van de vaste structuren binnen de (grote) organisaties. Voor mijn gevoel heb ik veel moeten strijden intern en extern om goede zorg voor de cliënten te kunnen bieden, maar voor mij niet altijd met het gewenste resultaat.

Als gedragsdeskundige ben je eindverantwoordelijk voor de clienttrajecten binnen de Jeugdzorg. Hierin vind ik het belangrijk dat je dichtbij de werkvloer staat, zichtbaar bent voor de cliënten en zijn/haar netwerk, betrouwbaar bent in je handelen en flexibel bent in je bereikbaarheid, om zo goed aan te kunnen sluiten bij de behoefte van de cliënten en het team eromheen. Voor cliënten vind ik het essentieel dat ze zoveel als mogelijk regie behouden over hun leven. Om een client heen staat een team van professionals met verschillende taken en verantwoordelijkheden, maar allen even belangrijk om tot goede zorg te komen.

Binnen mijn laatste baan in loondienst ben ik Danny Bloemheuvel (manager) tegengekomen. Op werkgebied hebben we eenzelfde kijk op wat goede zorg is voor cliënten. Gezamenlijk zijn we in gesprek gegaan met Sander en Marco van Solution Support. Voor Danny al oud bekenden, voor mij nog niet. De persoonlijke benadering, het kijken in mogelijkheden binnen uitzonderlijke situaties, het gegeven vertrouwen en het werken vanuit dualiteit met Danny hebben mij over de streep gehaald. En ik heb nog geen seconde spijt.

“Omdat ik geen directe betrokkenheid had bij de betreffende partijen, kon ik met iedereen oprecht in gesprek en zo weer een opening creëren om met elkaar aan de slag te gaan.”

Buiten de bestaande kaders te kijken

Bij Solution Support en later ook bij Care Consultancy – hun maatwerktak voor complexe casuïstiek – heb ik veel meer regie over de indeling van mijn werkdagen, maar ben vooral kritischer op mezelf en de zorg die geboden wordt, omdat ik nu naast alle landelijke wet- en regelgeving vooral vanuit mijn eigen visie op goede zorg kijk. Met Care consultancy heb ik ook veel ruimte om buiten de bestaande kaders te kijken en creatief te zijn in het zoeken naar oplossingen.

In mijn laatste opdracht voor Care Consultancy werd ik ingezet om weer beweging te krijgen bij verschillende organisaties om vanuit de gezamenlijkheid de verantwoordelijkheid te durven pakken. Omdat ik geen directe betrokkenheid had bij de betreffende partijen, kon ik met iedereen oprecht in gesprek en zo weer een opening creëren om met elkaar aan de slag te gaan. Met als resultaat dat er één plan ligt voor het gehele gezin, waarbij de kwaliteit van leven voor deze jonge cliënt substantieel is verbeterd.

Ik kijk met trots terug op deze bijzondere periode, waarin ik veel betrokkenheid, waardering en vertrouwen heb gekregen vanuit diverse betrokkenen, maar vooral het gehele team van Solution Support en Care Consultancy. Door deze manier van werken heb ik er weer veel plezier in en voel ik me daadkrachtiger dan ooit. Samen kunnen we Zorgland steeds een klein stukje beter maken!